×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

chape-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is anhydrietchape? En wat zijn de voordelen?

Een traditionele chape wordt gemaakt op basis van zand en cement. Maar afhankelijk van de samenstelling kan je verschillende soorten chape onderscheiden.

Eén van de meer populaire soorten chape is anhydrietchape. Deze vloeichape heeft enkele mooie voordelen in vergelijking met andere soorten chape. Laten we deze voordelen eens ontdekken.

In dit artikel:

Wat is anhydrietchape?

anhydrietchape © Shutterstock - Anhydrietchape is vloeibaarder dan gewone chape

Ten opzichte van traditionele chape op basis van zand en cement is de samenstelling van anhydrietchape iets anders. Bij het maken van anhydrietchape wordt immers geen cement gebruikt, maar wel anhydriet. Dit is een soort van gerecycleerde gips. Anhydrietchape bekomt men door de anhydriet te mengen met water, zand en hulpstoffen.

In vergelijking met gewone chape is anhydrietchape veel vloeibaarder. Dit biedt een aantal interessante voordelen. Anhydrietchape zal zich van nature al vrij egaal uitsmeren over een oppervlakte. Je hoeft het dus niet uit te smeren met een drijfrei, zoals dat bij gewone chape wel moet gebeuren.

Het leggen van anhydrietchape is dus veel minder arbeidsintensief. Je kan makkelijk grote oppervlakten behandelen op relatief korte tijd. Daarom wordt vaak voor anhydrietchape gekozen bij grotere bouwprojecten, zoals kantoorgebouwen, magazijnen of garages.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe chapelaag leggen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een chapper te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet van een perfect gelegde chape! Contacteer een specialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele chapper?

Vergelijk prijzen van professionele chappers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een perfecte chape leggen is specialistenwerk. Bespaar jezelf tijd en moeite, en contacteer meteen een professionele chapper. Vraag gratis offertes aan, vergelijk, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
chappers

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van anhydrietchape?

Anhydrietchape is een soort chape die vele troeven heeft. Maar er zijn ook enkele nadelen. Dit is een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van anhydrietchape.

Voordelen van anhydrietchape

+ Anhydrietchape is een vrij vloeibare chape, die nagenoeg zichzelf nivelleert. Je hoeft dus zelf niet te nivelleren met een drijfrei, wat je heel wat tijd bespaart.

+ Ondanks z’n vloeibare karakter is anhydrietchape heel sterk. Het is zelfs tot drie keer zo sterk als een gewone chape. Dankzij z’n sterkte kan anhydrietchape grote gewichten dragen, en kan het dus worden toegepast in winkels en garages.

+ De sterkte van anhydrietchape zorgt er ook voor dat je geen dikke laag hoeft aan te leggen. De minimale dikte voor een laag anhydrietchape bedraagt slechts 3 cm. Dat is interessant voor vloeren waar je slechts een beperkte opbouwhoogte hebt.

+ Anhydrietchape is dankzij z’n goede thermische geleidbaarheid perfect te combineren met vloerverwarming.

+ Anhydrietchape heeft een uitstekende buigsterkte en treksterkte. Dit heeft als gevolg dat meestal geen wapening nodig is.

+ Een dekvloer uit anhydrietchape kan worden bekleed met alle mogelijke soorten vloerbedekking.

Nadelen van anhydrietchape

In tegenstelling tot traditionele chape is anhydrietchape heel gevoelig voor vocht. Je kan het dus niet gebruiken in vochtige ruimtes of in buitentoepassingen.

Als gevolg van de vele voordelen en de ietwat andere samenstelling is anhydrietchape een iets duurdere chape.

Omwille van z’n vloeibare karakter is de droogtijd van anhydrietchape veel langer dan die van gewone chape. De droogtijd bedraagt ongeveer 1 week per centimeter.

anhydriet vloeichape © Shutterstock - Anhydriet vloeichape

Aandachtspunten bij het leggen van anhydrietchape

De samenstelling van anhydrietchape is iets anders dan die van traditionele chape. Daarom zijn er ook een aantal aandachtspunten bij het leggen van dit type vloeichape.

Dikte

Een eerste aandachtspunt is de dikte. Anhydrietchape is een heel sterke chapesoort. Het is zelfs drie keer zo sterk als gewone chape. Daarom hoeft de chapelaag in sommige gevallen niet zo dik te zijn. De minimale dikte bedraagt 30mm.

Maar deze minimale dikte kan je enkel aanhouden wanneer de chape zich goed kan hechten aan de ondergrond. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld wanneer de chape op een dampscherm wordt aangebracht, dan hou je best rekening met een minimale dikte van 40mm. In het geval van een zwevende chape, kies je best voor een minimale dikte van 45mm.

Ontdek de ideale dikte van alle soorten chape!

Schuren

In sommige gevallen moet een chapelaag na het leggen geschuurd worden. Dat doet men omdat er na verloop van tijd een sinterhuid op de chapelaag gevormd wordt. Deze sinterhuid is te herkennen aan z’n blinkende oppervlakte. De sinterhuid zorgt ervoor dat de poriën van de chape dichten, waardoor de chape niet meer kan drogen.

Indien zo’n sinterhuid op de anhydrietchape gevormd wordt, dan moet de chapelaag binnen de 5 dagen na de plaatsing geschuurd worden. Dit zal er immers voor zorgen dat de poriën zich terug openen, waardoor de chape kan beginnen drogen.

Indien er geen sinterhuid wordt gevormd, dan hoeft de chape dus niet geschuurd te worden. Sterker nog, als je in dat geval toch schuurt, dan zullen de poriën opnieuw dicht gemaakt worden, waardoor de droogtijd langer wordt.

Of er al dan niet een sinterhuid wordt gevormd, hangt af van de fabrikant of de leverancier van de anhydrietchape. Sommige fabrikanten maken een anhydrietchape waar geen sinterhuid voorkomt, terwijl dit bij andere fabrikanten wel het geval is.

Droogtijd

Als gevolg van de andere samenstelling is de droogtijd van anhydrietchape niet te vergelijken met dat van een cementgebonden chape. Anhydrietchape heeft immers verdichtende eigenschappen, waardoor het droogproces trager verloopt dan dat van cementgebonden chape. Hierdoor kan het langer duren vooraleer je kan overgaan tot het aanbrengen van vloerbekleding. De chapelaag moet immers goed gedroogd zijn.

Er zijn wel een aantal manieren om het droogproces te versnellen. Zo kan je ervoor zorgen dat de ruimte goed geventileerd is. Ook ontvochtigers kunnen helpen om de chape sneller te laten drogen.

anhydrietchape vloerverwarming © Shutterstock - Anhydrietchape kan perfect gecombineerd worden met vloerverwarming

Wat is de prijs van anhydrietchape?

Anhydrietchape is over het algemeen iets duurder dan gewone cementgebonden chape. Reken op een prijs tussen de 12 en de 15 euro per m². Het verschil in prijs met gewone chape is echter niet zo heel groot.

Hoe groter de oppervlakte die je wil chappen, hoe goedkoper anhydrietchape relatief gezien wordt.

Anhydrietchape is op vlak van prijs vooral interessant bij grotere oppervlakten. Dat komt omdat je relatief snel grotere oppervlakten kan behandelen met anhydriet vloeichape. Hoe groter de oppervlakte die je wil chappen, hoe goedkoper anhydrietchape relatief gezien wordt.

Chapewerken moeten steeds worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Een goede chape leggen is immers specialistenwerk. Een specialist in chapewerken kost weliswaar geld, maar je bent wel zeker dat het werk correct wordt uitgevoerd. Benieuwd hoeveel zo’n professionele vakman kost? Aarzel niet om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten, en hun prijzen te vergelijken.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor chapewerken

Van plan om chapewerken te laten uitvoeren, en benieuwd naar de totale kostprijs van de werken? Dan kunnen we alleen maar aanraden om offertes aan te vragen bij verschillende chappers in de buurt. Je hoeft echter niet zelf op zoek naar geschikte chappers. Dat doen wij voor jou!

Vul onderstaand formulier in, zodat we weten waar je naar op zoek bent. Op basis van jouw gegevens gaan we op zoek naar geschikte chappers voor jouw werken. Zij sturen je vervolgens elk een offerte op maat door. Vergelijk ze goed, en sluit steeds de beste deal.

Geen goede offerte ontvangen? Geen paniek, alle offertes zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!


chappers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten chape: het complete overzicht
Vind een chapper in uw buurt
Offertes voor chapewerken