×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

chape-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat zijn de voordelen van schuimbeton? Ontdek ze hier!

Schuimbeton is een soort chape met een vloeibaar karakter. Naast de klassieke elementen van een traditionele chape (zand, cement en water), voegt men aan schuimbeton ook schuim toe. Dit zorgt ervoor dat het schuimbeton een licht isolerende werking krijgt.

Welke voordelen en nadelen heeft schuimbeton juist? Hoe wordt schuimbeton geplaatst? En wat is de prijs voor het leggen van schuimbeton?

In dit artikel:

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is een type chape waarbij, naast water, zand en cement, ook schuim wordt toegevoegd. Wanneer de chape na het uitgieten uithardt, ontstaan kleine belletjes gevuld met lucht. Deze belletjes geven schuimbeton een heel licht karakter, en zorgen tegelijk ook voor een licht isolerende werking. Stilstaande lucht is namelijk een uitstekende isolator.

Omwille van deze specifieke eigenschappen wordt schuimbeton vaak gebruikt in een aantal specifieke toepassingen. Het lichte karakter maakt schuimbeton namelijk heel geschikt als uitvullaag onder een klassieke chapelaag. Als uitvullaag heeft schuimbeton de functie om alle kabels en leidingen van nutsvoorzieningen te bedekken ter bescherming.

Maar schuimbeton wordt ook nog in vele andere toepassingen gebruikt. Zo komt het ook vaak terug als onderlaag voor vloerverwarming, of voor het opvullen van holle ruimtes, zoals de kruipkelder.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe chapelaag leggen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een chapper te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet van een perfect gelegde chape! Contacteer een specialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele chapper?

Vergelijk prijzen van professionele chappers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een perfecte chape leggen is specialistenwerk. Bespaar jezelf tijd en moeite, en contacteer meteen een professionele chapper. Vraag gratis offertes aan, vergelijk, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
chappers

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van schuimbeton?

We hebben al enkele voordelen van schuimbeton aangehaald, maar de lijst was zeker nog niet volledig. Hieronder vind je nog eens de voornaamste voordelen en nadelen van schuimbeton op een rijtje.

Voordelen van schuimbeton

+ Omdat schuimbeton voor een groot deel uit luchtbelletjes bestaat, heeft het een heel licht karakter. Hoe licht schuimbeton juist is, hangt vooral af van de samenstelling. Hoe meer schuim, hoe lichter het schuimbeton.

+ Schuimbeton heeft een licht isolerende werking, omdat het voor een groot deel uit luchtbelletjes bestaat. Stilstaande lucht isoleert zeer goed.

+ Schuimbeton is ongevoelig voor schimmels en rot.

+ Schuimbeton heeft een zeer lange levensduur.

+ Schuimbeton is een heel vloeibare chape. Dit betekent dat het heel makkelijk de kleinste hoeken en gaten kan vullen.

+ Dankzij het vloeibare karakter is schuimbeton ook zelfnivellerend. Dat maakt dat schuimbeton heel eenvoudig en snel te plaatsen is.

Nadelen van schuimbeton

Schuimbeton mag dan wel een licht isolerende werking hebben, het is geen volwaardige vervanger voor vloerisolatie. Het isolerend vermogen van schuimbeton is namelijk veel te laag in vergelijking met die van vloerisolatie.

Het isolerend vermogen van schuimbeton ligt steeds in de weegschaal met de sterkte. Hoe meer schuim het mengsel bevat, hoe beter het isoleert, maar hoe minder sterk en drukvast het schuimbeton zal zijn. Kies je voor minder schuim in je mengsel, dan zal het schuimbeton drukvaster zijn, maar zal het minder goed isoleren.

Hoe schuimbeton plaatsen?

Het isolerend vermogen van schuimbeton ligt steeds in de weegschaal met de sterkte.

Het plaatsen van schuimbeton gaat vrij eenvoudig. Dat komt voornamelijk door het vloeibare karakter van schuimbeton. Hoe vloeibaarder de chape, hoe zelfnivellerender het wordt, waardoor de plaatsing sneller kan verlopen.

Vooraleer je het schuimbeton op de ondergrond giet, is het belangrijk om eerst alle kabels en leidingen goed te leggen en ook vast te maken. Door het lichte karakter van schuimbeton zou het kunnen dat de kabels en leidingen naar boven komen drijven.

Bij het uitgieten van schuimbeton maakt men doorgaans gebruik van een pomp. Na het uitgieten zal het schuimbeton dus zelf gaan nivelleren, waardoor de plaatsing niet zo arbeidsintensief is zoals bij een traditionele chape. Wel moet je de chape na het uitgieten nog steeds mooi gladstrijken, zodat je een perfect egale ondergrond krijgt.

De stevigheid van het schuimbeton zal dus vooral afhangen van de samenstelling van het mengsel. Schuimbeton bestaat uit water, zand, cement en schuim. Het is vooral de hoeveelheid schuim in het mengsel dat de stevigheid zal bepalen. Hoe meer schuim in het mengsel, hoe minder stevig en drukvast de chapelaag zal zijn. Minder schuim geeft dan weer een stevigere laag.

Daartegenover staat dat de hoeveelheid schuim ook het isolerend vermogen van de laag zal bepalen. Hoe meer schuim in schuimbeton, hoe beter het isolerend vermogen. Je moet dus steeds de afweging maken tussen isolerend vermogen en sterkte.

Na het uitgieten en het uitstrijken moet het schuimbeton uiteraard nog uitdrogen. Daar waar een traditionele chape een droogtijd heeft die zelfs meer dan 4 weken kan duren, zal schuimbeton dankzij z'n vloeibare karakter een droogtijd van slechts enkele dagen hebben. De exacte droogtijd is echter afhankelijk van de dikte van de laag en de juiste samenstelling van het mengsel.

Schuimbeton wordt dus vaak geplaatst als uitvullaag ter bescherming van kabels en leidingen. Bovenop het schuimbeton wordt doorgaans nog een dekvloer van traditionele chape aangebracht, die als ondergrond dient voor de uiteindelijke vloerbedekking.

Welk isolerend vermogen heeft schuimbeton?

Bij het overlopen van de voordelen en nadelen hebben we al aangehaald dat schuimbeton een isolerend vermogen heeft, dankzij de vele luchtbelletjes door het schuim. Maar hoe moeten we dit isolerend vermogen interpreteren?

Het isolerend vermogen van schuimbeton moeten we zeker niet overschatten. Schuimbeton is helemaal geen volwaardige vervanger van vloerisolatie. Is het echt de bedoeling om je vloer grondig te isoleren, dan kies je dus beter voor gewone vloerisolatie, zoals PUR-platen, EPS-platen of PUR-schuim.

Schuimbeton wordt door z'n lichte isolerende eigenschappen soms beschouwd als een isolatiechape, maar ook dat moet met een korrel zout genomen worden. De echte isolatiechapes hebben hogere isolatievermogens dan schuimbeton. Het gaat dan om chape op basis van PUR-granulaten of EPS-korrels.

Het isolerend vermogen van schuimbeton mag dus zeker als een voordeel beschouwd worden, maar mag daarentegen niet de voornaamste reden zijn om te kiezen voor schuimbeton.

Wat zijn de verschillen tussen schuimbeton en de andere isolatiechapes?

Wat is de prijs van schuimbeton?

De prijs voor het laten plaatsen van schuimbeton hangt af van verschillende factoren. De totale oppervlakte van je vloer zal uiteraard een rol spelen. Maar ook de dikte van de laag schuimbeton, en de precieze samenstelling van het mengsel, zullen een invloed hebben op de totale kostprijs.

Voor het laten leggen van een schuimbetonlaag met een dikte van zo'n 10 cm betaal je een gemiddelde prijs van 10 à 15 euro per m². Wil je graag een dikkere laag, dan zal de prijs uiteraard hoger liggen.

Naast de kosten voor het leggen van het schuimbeton kunnen er soms ook nog andere kosten worden aangerekend, zoals materiaalkosten of transportkosten.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor chapewerken

Van plan om chapewerken te laten uitvoeren, en benieuwd naar de kostprijs voor een professionele chapper? Via onderstaand offerteformulier vraag je gratis en vrijblijvende offertes aan bij meerdere chappers in jouw regio. Elk van de door ons geselecteerde chappers stuurt je een offerte op maat door, waarna je rustig prijzen kan vergelijken. Zo sluit je steeds de beste deal.

Alle offertes die je doorgestuurd krijgt, zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!


chappers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten chape: het complete overzicht
Vind een chapper in uw buurt
Offertes voor chapewerken