×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

chape-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is de ideale dikte voor een chapelaag? Reken hier uit!

Een chapelaag of dekvloer is een onmisbaar onderdeel in elke vloeropbouw. Het vormt vaak de laatste laag voor het leggen van de uiteindelijke vloerbedekking.

Een vaak gestelde vraag is hoe dik zo’n chapelaag juist moet zijn. Dit hangt af van het soort chape dat je legt. Waaruit is de mortel opgebouwd? Ook de aanwezigheid van vloerverwarming zal een rol spelen in de dikte van de chape.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe chapelaag leggen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een chapper te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet van een perfect gelegde chape! Contacteer een specialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele chapper?

Vergelijk prijzen van professionele chappers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een perfecte chape leggen is specialistenwerk. Bespaar jezelf tijd en moeite, en contacteer meteen een professionele chapper. Vraag gratis offertes aan, vergelijk, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
chappers

aanvraag starten


dikte van de chape © Shutterstock - De dikte van de chapelaag hangt af van het type chape

Soorten chape met hun ideale dikte

De ideale dikte van de chape zal dus in de eerste plaats afhangen van het soort chape dat je aanbrengt. Hieronder vind je een overzicht van de meest toegepaste soorten chape, en de ideale dikte die je bij elk type chape best hanteert.

Hechtende chape

Een hechtende chape is een chape die rechtstreeks op de draagvloer wordt gelegd. Op deze draagvloer wordt dan vooraf nog een aanbrandlaag of een voorstrijkmiddel aangebracht, om de hechting te vergemakkelijken.

Breng je een cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer aan, dan is de minimale dikte zo’n 30 à 50 mm. Kies je voor een anhydrietchape, ga dan uit van een minimale dikte van 30 mm.

dikte van de chape © Shutterstock - De minimum dikte van de chapelaag hangt af van het type chape

Niet-hechtende chape

Een niet-hechtende chape is een chape die niet rechtstreeks op een draagvloer wordt aangebracht, maar wel op een waterkerende folie of dampscherm.

Bij een gewone cementgebonden chape is dan extra wapening nodig met behulp van wapeningsnetten. Als alternatief kan je ook kiezen voor een vezelversterkte chape of vezelcompound. Ook anhydrietchape is een sterk alternatief.

Voor cementgebonden chape kies je in dit geval voor een minimale dikte van 50 mm. Voor anhydrietchape kan je 40 mm als minimale dikte hanteren.

Zwevende chape

Zwevende chape is een chapelaag die fysiek is gescheiden van de onderliggende draagvloer en wanden. Tussen de chape en de draagvloer en wanden wordt immers nog een isolatielaag aangebracht. Deze isolatielaag kan zowel om thermisch isolerende als om akoestische isolerende redenen gelegd worden. Maar vaak gaat het om geluidsisolatie die de geluidshinder in appartementsgebouwen moet verminderen.

Omdat de chapelaag hier los staat van de draagvloer, is extra wapening in dit geval steeds nodig. Als minimale dikte hanteer je 50 mm voor cementgebonden chape, en 45 mm voor anhydrietchape.

Anhydrietchape

Anhydrietchape is een chape op basis van anhydriet, een gerecycleerd gips, en dus niet op basis van cement, zoals een traditionele chape. In vergelijking met gewone chape is anhydrietchape een veel sterkere soort chape. Anhydrietchape is zelfs drie keer zo sterk als cementgebonden chape.

Door z’n sterkte mag de minimale dikte van anhydrietchape iets lager liggen. Voor een hechtende anhydrietchape mag je uitgaan van een minimale dikte van 30 mm. Voor een niet-hechtende anhydrietvloer is de minimale dikte 40 mm. Voor een zwevende anhydrietchape bedraagt de minimale dikte 45 mm.

Cementgebonden chapeAnhydrietchape
Hechtende chape 30 à 50 mm 30 mm
Niet-hechtende chape 50 mm 40 mm
Zwevende chape 50 mm 45 mm

Dikte van de chape bij vloerverwarming

De aanwezigheid van vloerverwarming heeft ook een invloed op de dikte van de chape. In sommige gevallen ligt het systeem van vloerverwarming in de chapelaag, waardoor deze chapelaag dikker moet zijn.

Indien je vloerverwarming op basis van warm water laat leggen, dan wordt er doorgaans een onderscheid gemaakt tussen een nat systeem en een droog systeem. De keuze voor een bepaald systeem heeft een invloed op de vloeropbouw, en ook op de dikte van de dekvloer.

dikte van de chape bij vloerverwarming © Shutterstock - Gewapende chapelaag bij een systeem van vloerverwarming

Nat systeem

Bij een nat systeem worden de leidingen van de vloerverwarming in de (natte) dekvloer geplaatst. Hierdoor moet je ook rekening houden met een dikkere dekvloer. De dikte van de dekvloer bedraagt bij een nat systeem gemiddeld zo’n 6 à 8 centimeter.

De dikkere chapelaag is niet enkel nodig om de leidingen te kunnen bedekken. Het is ook nodig om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 30 mm chape voorzien.

De totale vloeropbouw bij een nat systeem van vloerverwarming zal zo’n 18 à 20 cm bedragen.

Droog systeem

Bij een droog systeem worden de leidingen niet in de dekvloer geplaatst, maar wel al in de onderliggende isolatielaag. In deze isolatielaag worden sleuven voorzien, waarin metalen goten worden gelegd. In deze goten komen dan de leidingen voor de vloerverwarming te liggen. De isolatielaag wordt langs de bovenkant bedekt met een metalen plaat, om de warmte mooi naar boven te geleiden.

Bovenop komt dan de chape te liggen. Aangezien de chapelaag in dit geval geen leidingen bevat, is deze ook minder dik dan in het nat systeem. Bij droogbouw vloerverwarming bedraagt de dikte van de chape zo’n 6 cm bij cementgebonden chape, en zo’n 4 cm bij anhydrietchape.

De dunnere chapelaag heeft als voordeel dat de warmte van de vloerverwarming veel sneller de vloeroppervlakte bereikt, en dat de vloer dus veel sneller opwarmt.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor chapewerken

Chape leggen is werk voor echte specialisten. De chape moet van goede kwaliteit zijn, en ook bij de plaatsing komt heel wat expertise kijken. Aarzel daarom niet om een beroep te doen op een professionele chapper voor het uitvoeren van je chapewerken.

Benieuwd hoeveel zo'n chapper zou kosten? Vul dan onderstaand formulier in, zodat we de geschikte chappers in jouw buurt kunnen vinden. Alle chappers die we selecteren zullen vervolgens een gratis offerte op maat naar je doorsturen. Je kan dan hun prijzen vergelijken, en zo steeds de beste deal sluiten.

Je hebt bovendien niets te verliezen, want alle offertes zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!


chappers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten chape: het complete overzicht
Vind een chapper in uw buurt
Offertes voor chapewerken