×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

chape-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Hoe werkt isolatiechape? Ontdek chape met isolerende eigenschappen

Chape is een onmisbaar onderdeel is elke vloeropbouw. Met een chape of dekvloer kan je bepaalde kabels en leidingen netjes wegwerken in de vloer. Sommige soorten chape hebben echter ook een isolerende werking. Niet enkel op thermisch vlak, maar ook op akoestisch vlak.

Welke soorten isolerende chape zijn er? Wat zijn de voordelen en nadelen van zo’n isolatiechape? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

Isolatiechape versus vloerisolatie

isolatiechape © Shutterstock - Het isolerend vermogen van isolatiechape is niet te vergelijken met dat van vloerisolatie

Met isolatiechape kies je dus voor een chape met een isolerende werking. Maar is isolatiechape dan een volwaardig alternatief voor vloerisolatie?

In vergelijking met volwaardige vloerisolatieplaten heeft isolatiechape een veel lager isolerend vermogen. Ook in vergelijking met een isolatielaag uit PUR schuim is het isolerend vermogen van isolatiechape lager.

Isolatiechape is daarom vooral interessant indien je vloer slechts een beperkte opbouwhoogte mag hebben. De isolerende chapelaag wordt in dat geval vaak geplaatst als aanvulling op een volwaardige isolatielaag uit vloerisolatieplaten of PUR schuim. Dankzij de isolatiechape bekomt je vloer een nog hogere Rd-waarde.

Isolatiechape leggen zonder het te combineren met volwaardige vloerisolatie is eigenlijk zinloos. Het isolerend vermogen van enkel isolatiechape is te laag om enig effect te hebben. Bovendien is de prijs van isolatiechape hoger dan dat van isolatieplaten of PUR schuim.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe chapelaag leggen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een chapper te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet van een perfect gelegde chape! Contacteer een specialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele chapper?

Vergelijk prijzen van professionele chappers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een perfecte chape leggen is specialistenwerk. Bespaar jezelf tijd en moeite, en contacteer meteen een professionele chapper. Vraag gratis offertes aan, vergelijk, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
chappers

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van isolerende chape?

Ondanks het lagere isolerende vermogen heeft isolatiechape toch enkele mooie voordelen. Dit is een lijst van alle voordelen en nadelen van isolerende chape.

Voordelen van isolatiechape

+ Isolatiechape is chape en isolatie in één. Hoewel het de isolatielaag niet 100% zal vervangen, zorgt isolatiechape er wel voor dat de werken sneller uitgevoerd kunnen worden. Ook zal de totale vloeropbouw dunner zijn dankzij de isolatiechape.

+ Isolatiechape kan doorgaan voor volwaardige chapelaag. Je hebt dus geen extra uitvullaag nodig, al kan dit wel afhangen van het soort isolatiechape dat je gebruikt.

+ Isolatiechape bevordert de snelheid van de werken. Niet enkel omdat het een deel van de isolatielaag overneemt, maar ook omdat isolatiechape heel wat sneller droogt dan gewone chape.

+ Uiteraard is ook het isolerend vermogen van isolatiechape een voordeel. Dankzij het isolerend vermogen beperk je het warmteverlies via de vloer, en hierdoor bespaar je op je energiefactuur.

+ Net zoals bij gewone chape kan je ook met isolatiechape een naadloze dekvloer bekomen, die probleemloos de kleinste hoekjes en de ruimtes rond buizen en leidingen vult.

Nadelen van isolatiechape

Isolatiechape heeft een lager isolerend vermogen dan vloerisolatieplaten uit kunststof, zoals PIR of PUR. Ook in vergelijking met PUR schuim is het thermisch isolerend vermogen lager.

In vergelijking met vloerisolatieplaten en PUR schuim is isolatiechape ook duurder.

Isolatiechape is op zichzelf niet interessant, omdat het een te laag isolerend vermogen heeft voor een te hoge prijs. Isolerende chape is dus enkel interessant in combinatie met een volwaardige vloerisolatielaag.

isolatiechape leggen © Shutterstock - Isolatiechape leggen biedt enkele interessante voordelen

Soorten isolatiechape

Je hebt de keuze uit verschillende soorten isolerende chape. We kunnen het onderscheid maken op basis van hoe ze worden samengesteld.

Polystyreenkorrels

Isolatiechape op basis van polystyreenkorrels is de meest populaire soort isolatiechape. Dat komt vooral omdat ze het hoogste isolerende vermogen hebben.

Dit type isolatiechape is makkelijk aan te maken, door de polystyreenkorrels te mengen met water en cement. Het gebruik van zand is af te raden, want dit haalt het isolerend vermogen naar beneden.

De polystyreenkorrels hebben een diameter van 2 tot 6 millimeter. Het zijn vooral de korrels die de chape een hoog isolerend vermogen geven, aangezien polystyreen een uitstekend isolatiemateriaal is. Polystyreen vormt bijvoorbeeld ook de grondstof voor populaire isolatiematerialen als EPS (geëxpandeerd polystyreen) en XPS (geëxtrudeerd polystyreen).

Een ander groot voordeel van dit type isolatiechape is de hoge druksterkte. Hierdoor is geen wapening nodig, en dat is een groot voordeel ten opzichte van andere isolatiechapes.

Argexchape

Argexchape is een chape op basis van argexkorrels. Net zoals bij de polystyreenkorrels zijn het hier de argexkorrels die voor het isolerend vermogen zorgen.

Argexchape is eigenlijk geen echte isolatiechape, omdat het een vrij lichte chape is. Toch wordt het vaak om die reden aangelegd.

Isolatiechape op basis van PUR-granulaten

Ook bij dit type isolatiechape vormen korrels de basis van de chape. In dit geval worden granulaatkorrels van PUR gebruikt om het isolerend vermogen van de chape te verhogen.

Dit PUR schuim heeft vooral als voordeel dat het zich makkelijk rond buizen en leidingen kan nestelen, en daar goed aansluit. Dit in combinatie met het relatief hoge isolatievermogen zorgt ervoor dat deze chape vaak wordt gekozen als aanvulling op isolatieplaten.

Schuimbeton

Schuimbeton is met z’n hoge lambda-waarde (0,12 WmK) de minst goed isolator in deze lijst. Schuimbeton is dus eigenlijk niet geschikt als isolatiechape.

Toch wordt schuimbeton nog steeds regelmatig gekozen, omdat het een zeer lichte structuur heeft, en hierdoor perfect kleine gaten en ruimtes kan vullen.

Ontdek de eigenschappen en voordelen van schuimbeton!

Maar zoek je een goede isolerende chape, dan kies je dus best een isolatiechape op basis van polystyreenkorrels of PUR granulaten.

Wat is de prijs van isolatiechape?

Bij het overlopen van de voordelen en nadelen gaven we al aan dat de relatief hoge prijs van isolatiechape zeker een nadeel is ten opzichte van volwaardige vloerisolatieplaten. Maar hoeveel bedraagt juist de prijs van isolatiechape?

Voor het laten leggen van een isolerende chape zal de prijs schommelen rond de 30 à 35 euro per m² (inclusief BTW en plaatsing).

Omdat de samenstelling van isolatiechape iets complexer is dan die van gewone chape, hoeft het niet te verbazen dat isolerende chape iets duurder is. Voor het laten leggen van een isolerende chape zal de prijs schommelen rond de 30 à 35 euro per m² (inclusief BTW en plaatsing). De prijs zal goedkoper worden naarmate je een grotere oppervlakte laat leggen. Dat komt omdat grotere oppervlakten relatief gezien sneller gelegd kunnen worden.

In vergelijking met andere isolatietechnieken is het leggen van isolatiechape een vrij dure methode. Ter vergelijking, het isoleren van een vloer met isolatieplaten kost gemiddeld tussen de 20 à 25 euro per m², terwijl de prijs het isoleren van een vloer met PUR-schuim schommelt tussen de 25 à 30 euro per m².

Wil je graag een prijs op maat kennen? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om offertes op te vragen bij verschillende chappers, en hun prijzen te vergelijken. Op die manier weet je zeker dat je een correcte prijs betaalt.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor chapewerken

Benieuwd hoeveel het kost om een professionele chapper in te huren? Vul onderstaand offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste chappers actief in jouw regio. Je ontvangt van elk van hen een gratis offerte op maar, zodat je rustig prijzen kan vergelijken. Ga zelf in zee met de chapper die je de beste offerte voorlegde.

Alle offertes zijn overigens 100% gratis en zonder aankoopverplichting! Je hebt dus niets te verliezen.


chappers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten chape: het complete overzicht
Vind een chapper in uw buurt
Offertes voor chapewerken