×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

chape-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is de gemiddelde prijs voor chapewerken? Een overzicht!

De chape of dekvloer is een essentieel onderdeel in elke vloeropbouw. De chape dient als nivellerende deklaag voor onderliggende lagen, zoals de vloerisolatie en de kabels en leidingen van allerlei nutsvoorzieningen. De chape is ook de ondergrond voor de uiteindelijke vloerbedekking.

Welke soorten chape zijn er? En wat is de kostprijs voor het leggen van elk type chape? Een overzicht.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe chapelaag leggen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een chapper te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet van een perfect gelegde chape! Contacteer een specialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele chapper?

Vergelijk prijzen van professionele chappers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een perfecte chape leggen is specialistenwerk. Bespaar jezelf tijd en moeite, en contacteer meteen een professionele chapper. Vraag gratis offertes aan, vergelijk, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
chappers

aanvraag starten


Soorten chape

Chape wordt gemaakt op basis van zand, cement en water. Maar door te spelen met de verhoudingen en de samenstelling kan je verschillende soorten chape bekomen. Sommige van deze chapes zijn heel interessant bij bepaalde specifieke situaties.

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende types chape.

traditionele chape © Shutterstock - Traditionele chape wordt gemaakt op basis van water, zand en cement

Traditionele chape

Klassieke chape wordt gemaakt op basis van water, zand en cement. Door te spelen met de verhoudingen tussen die drie elementen, kan je de vloeibaarheid van de chape aanpassen.

Traditionele chape wordt nog steeds heel vaak gebruikt, omdat het geschikt is voor vele toepassingen. Zo kan je kiezen voor dit type chape in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Dit type chape heeft een vrij lange droogtijd. Dit kan soms oplopen tot wel 4 weken en langer. Vandaar dat dit type chape enkel geschikt is bij bouwprojecten die hiervoor de nodige tijd kunnen inplannen. Indien het bouwproces snel vooruit moet gaan, dan kies je beter voor andere soorten chape.

sneldrogende chape © Shutterstock - Sneldrogende chape is een traditionele chape met droogversnellers

Sneldrogende chape

Sneldrogende chape is een chape op basis van water, zand en cement. Een traditionele chape dus, met dat verschil dat er droogversnellers aan toegevoegd zijn. Met deze droogversnellers zal de chape sneller drogen dan de 4 weken die nodig zijn voor een gewone chape.

Het grote voordeel van sneldrogende chape ligt voor de hand. Door de droogversnellers kan de droogtijd van de chape versneld worden tot 2 weken, 1 week of zelfs enkele dagen. Dit is vooral interessant bij projecten waar het bouwproces snel vooruit moet gaan.

cement vloeichape © Shutterstock - Vloeichape heeft zelfnivellerende eigenschappen

Cement vloeichape

Cement vloeichape is een type chape die veel vloeibaarder is dan gewone chape. Omwille van het vloeibare karakter, heeft deze chape een zelfnivellerende eigenschap. Hierdoor hoef je het niet nog eens manueel uit te strijken, en kan het dus veel sneller gelegd worden.

anhydrietchape © Shutterstock - Anhydrietchape is een chape op basis van anhydriet, een soort gips

Anhydrietchape

Anhydrietchape is een soort chape met een licht andere samenstelling dan traditionele chape. In plaats van cement zal men bij dit type chape anhydriet gebruiken als bindmiddel. Anhydriet is een soort gips, en maakt de chape heel stevig.

Net omdat anhydrietchape zo stevig is, kan je met een veel dunnere chapelaag hetzelfde effect bekomen als met een dikkere laag van traditionele chape. Anhydrietchape is daarom vooral interessant wanneer de opbouwhoogte van je vloer vrij beperkt is.

Anhydrietchape wordt ook vaak toegepast waar een extra stevige chapelaag noodzakelijk is. Denk maar aan grote bedrijfsgebouwen, winkelcentra of magazijnen. De zelfnivellerende eigenschappen van anhydrietchape maakt het bovendien heel interessant om snel grote vloeroppervlakten te behandelen aan een relatief goedkope prijs.

Ontdek de eigenschappen en de voordelen van anhydrietchape!

isolatiechape © Shutterstock - Isolatiechape is een chape met isolerende eigenschappen

Isolatiechape

Zoals de naam al doet vermoeden is isolatiechape een chapesoort met isolerende eigenschappen. Aan het mengsel worden isolerende substanties toegevoegd, die de chape een isolerend vermogen geven. Op vlak van isolerende substanties zijn er verschillende opties mogelijk. Maar vaak kiest men voor PUR granulaten of EPS korrels.

Isolatiechape mag dan wel isolerende eigenschappen hebben, het is geen volwaardige vervanger van vloerisolatie. Isolatiechape moet je dus steeds combineren met aparte vloerisolatie om het gewenste effect te bekomen.

Ontdek de eigenschappen en de voordelen van isolatiechape!

Wat is de prijs voor chapewerken?

De prijs van chapewerken hangt af van verschillende factoren. Uiteraard speelt je keuze voor het type chape een rol. Sommige soorten chape, zoals isolerende chape en sneldrogende chape, zijn duurder.

Hieronder vind je een overzicht van richtprijzen voor elk type chape.

Type chapePrijs per m² (incl.BTW)
Cementchape10 à 15 euro
Cementchape (gewapend)12 à 20 euro
Sneldrogende chape15 à 25 euro
Anhydrietchape12 à 15 euro
Isolatiechape18 à 25 euro

Wat bepaalt de prijs van chapewerken?

Hoeveel je betaalt voor het uitvoeren van chapewerken, hangt af van verschillende factoren.

Oppervlakte

De prijs per m² zal goedkoper worden naarmate de vloeroppervlakte groter wordt.

Uiteraard speelt de totale oppervlakte van je vloer een grote rol. Hoe groter de vloeroppervlakte, hoe hoger de totale kostprijs. Wel is het zo dat de prijs per m² goedkoper zal worden naarmate de vloeroppervlakte groter wordt. Dat is zeker het geval bij chapes met zelfnivellerende eigenschappen. Bij deze chapes gaat het immers sneller per m² om de chape te leggen.

Dikte

Ook de dikte van de chape speelt een belangrijke rol in het bepalen van de prijs. Hoe dikker de chape, hoe hoger de prijs per m².

Hoe dik de chape moet zijn, hangt zowel af van het type chape als van de toepassing. Bij het egaliseren van een vloer heb je bv. een dunnere chape (5 cm) nodig dan bij een uitvullingschape, waarbij je allerlei kabels en leidingen moet bedekken (8 cm).

dikte chape © Shutterstock - De dikte van de chapelaag zal mee de prijs bepalen

Soort chape

Het type chape dat je wil leggen, zal ook een invloed uitoefenen op de prijs. Sommige soorten chape zijn door hun specifieke samenstelling iets duurder dan andere soorten chape. Dat geldt bijvoorbeeld voor isolerende chape, waarbij substanties als PUR granulaten of EPS korrels de chape een isolerende werking geven.

Ook sneldrogende chape is een voorbeeld van een chape die iets duurder is. Deze chape bevat namelijk droogversnellers, die de droogtijd van de chape aanzienlijk verkorten.

Aantal werkuren

Tot slot moet je ook nog rekening houden met het aantal werkuren voor de chappers. Dit hangt voornamelijk af van de factoren die we hierboven al aanhaalden. Denk maar aan de totale oppervlakte, de dikte van de chape en het type chape.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor chapewerken

In dit artikels gaven we al enkele prijzen mee voor de verschillende soorten chape. Dit zijn echter slechts richtprijzen. Bovendien betaal je uiteraard ook manuren indien je de chapewerken wil laten uitvoeren door een professionele chapper.

Wil je graag een gedetailleerde prijs kennen? Dan raden we je aan om offertes aan te vragen bij verschillende chappers, en hun prijzen te vergelijken. Vul onderstaand offerteformulier in, en je ontvangt snel gratis offertes op maat van chappers uit jouw regio.

Alle offertes die je ontvangt, zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!


chappers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten chape: het complete overzicht
Vind een chapper in uw buurt
Offertes voor chapewerken