×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

chape-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Chape leggen? Hoe begin je eraan? En waarop moet je letten?

Een chape of dekvloer is een essentieel onderdeel in elke vloeropbouw. De chapelaag dient als basis voor de uiteindelijke vloerbedekking. In vele gevallen heeft het ook als functie om onderliggende oneffenheden uit te vullen. Vaak gaat het dan om kabels en leidingen van nutsvoorzieningen.

Maar hoe wordt zo'n chape juist gemaakt? Hoe ga je te werk bij het leggen van een chape? En waarom zou je het zelf doen, of moet je het beter laten uitbesteden aan een professional?

In dit artikel:

Hoe wordt chape gemaakt?

chape © Shutterstock - Chape wordt gemaakt op basis van water, zand en cement

Chape wordt gemaakt op basis van een mengsel van zand, cement en water. De precieze verhoudingen tussen deze drie elementen kunnen verschillen. Door te experimenteren met de verhoudingen kan je de chape bijvoorbeeld vloeibaarder maken indien je dit wenst. De chape zal in dat geval beter zelfnivelleren, maar de droogtijd zal dan langer zijn.

Meestal wordt echter gekozen voor 1/4 cement en 3/4 zand. Dit wordt dan gemengd samen met water. Je krijgt in dat geval de traditionele cementgebonden chape.

In sommige gevallen worden andere elementen gebruikt in de samenstelling. Je krijgt dan andere soorten chape, die elk hun specifieke eigenschappen en voordelen hebben. In de volgende paragraaf overlopen we alle soorten chape met hun samenstelling.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe chapelaag leggen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een chapper te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet van een perfect gelegde chape! Contacteer een specialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele chapper?

Vergelijk prijzen van professionele chappers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een perfecte chape leggen is specialistenwerk. Bespaar jezelf tijd en moeite, en contacteer meteen een professionele chapper. Vraag gratis offertes aan, vergelijk, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
chappers

aanvraag starten


Soorten chapes

Traditionele chape wordt dus gemaakt met zand, cement en water. Maar door elementen te veranderen of toe te voegen, kan je andere soorten chape krijgen.

Dit is een overzicht van vaak voorkomende chapesoorten.

anhydrietchape © Shutterstock - Anhydrietchape is een vloeibare, maar stevige chape

Anhydrietchape

Door cement te vervangen door anhydriet, een bindmiddel van gips, krijg je anhydrietchape. Dit type chape is heel stevig, en wordt vaak gebruikt bij grotere bouwprojecten, zoals winkelcentra, magazijnen of garages.

Anhydrietchape heeft als voordeel dat het heel snel te leggen is omwille van z'n zelfnivellerende eigenschappen. Daarnaast is de droogtijd wel iets langer dan die van traditionele chape. Anhydrietchape wordt vaak gekozen in bouwprojecten, omwille van de stevigheid van de chape.

Lees meer over de eigenschappen en voordelen van anhydrietchape!

isolatiechape © Shutterstock - Isolatiechape, een chape met isolerende eigenschappen

Isolerende chape

Isolatiechape is een soort chape waar isolerende substanties aan worden toegevoegd. Welke isolerende substanties dat zijn, kan verschillen. In veel gevallen wordt echter gekozen voor PUR-granulaten of EPS-korrels.

Het grote voordeel van isolatiechape is uiteraard het isolerend vermogen van de chape. Maar opgelet, dit isolerend vermogen mag niet overschat worden. De isolatiewaarde van isolerende chape ligt nog steeds veel lager dan dat van volwaardige vloerisolatie. Enkel isolatiechape leggen heeft dus weinig zin. Je legt isolatiechape steeds in combinatie met volwaardige vloerisolatie om een significant effect te hebben.

Lees meer over de eigenschappen en voordelen van isolatiechape!

sneldrogende chape © Shutterstock - Met sneldrogende chape kan je het bouwproces aanzienlijk versnellen

Sneldrogende chape

Sneldrogende chape is een type chape waar droogversnellers aan toegevoegd zijn. Deze droogversnellers hebben als functie om de droogtijd van de chape te verkorten. Traditionele cementgebonden chape heeft immers een droogtijd van 4 weken en langer. Indien je het bouwproces wil versnellen, kan je dus voor sneldrogende chape kiezen. Deze chape is iets duurder, maar kan je bouwproject wel versnellen.

Hoeveel je de droogtijd kan verkorten, hangt af van de hoeveelheid droogversnellers die je in je mengsel opneemt. De droogtijd kan verkorten naar 2 weken, 1 week of zelfs enkele dagen.

Hoe chape leggen?

Chape leggen is echt specialistenwerk. De chape is immers een cruciaal onderdeel van de vloer. De chapelaag moet volledig waterpas liggen, en bovendien heeft het ook een vochtafstotende functie.

Dit zijn de stappen die gevolgd moeten worden bij het leggen van een chape.

Voorbereiding

Een chape leggen begint steeds met een goede voorbereiding. Begin met het verzamelen van alle materialen die je nodig hebt. Dit zijn de zaken die je nodig hebt:

Hoeveel zand en cement je nodig hebt, hangt uiteraard af van de hoeveelheid chape dat je wil leggen. Dit bereken je enerzijds op basis van de oppervlakte van de vloer, en anderzijds op basis van de dikte van de chape. Een chapelaag heeft een minimale dikte van 5 cm, maar gemiddeld is de chape zo'n 9 à 10 cm dik.

Naast het verzamelen van de materialen moet je ook de ondergrond goed voorbereiden. Maak de vloer stofvrij. Daarnaast leg je alle leidingen netjes, zodat ze goed worden toegedekt.

Chape maken

Nadat alle voorbereidingen achter de rug zijn, kan overgegaan worden tot het aanmaken van de chape. Traditionele chape aanmaken doe je door zand en cement met water te mengen. Hoe je dit doet, hangt af van de hoeveelheid chape die je wil maken. Heb je slechts een kleine hoeveelheid chape nodig, dan kan je alle elementen mengen op een waterdichte folie. Wil je een grote hoeveelheid chape maken, dan maak je best gebruik van een betonmolen.

Chape maken doe je in de eerste plaats door het zand en het cement met elkaar te mengen. Voor een klassieke chape neem je 1/4 cement en 3/4 zand. Eens het zand en cement goed zijn vermengd, voeg je geleidelijk aan water toe. Zorg ervoor dat het mengsel een goede brij wordt. Indien je er een bol van maakt, terwijl het nog uit elkaar valt, dan is het mengsel nog te droog. In dat geval moet je dus nog water toevoegen.

Hoeveel water je juist nodig hebt, hangt vooral af van het type zand dat je gebruikt. Meestal wordt gekozen voor rijnzand.

Chape gieten

chape gieten © Shutterstock - Na het maken wordt de chape op de vloer aangebracht

Als de chape klaar is, kan het op de vloer worden uitgegoten. Nogmaals, zorg dat de vloer mooi proper is, en dat eventuele kabels netjes liggen. Het is ook een goed idee om de vloer te bevochtigen. Dit zorgt voor een goede hechting van de chape aan de ondervloer. Let op, té nat is ook niet goed.

Begin bij de verste uithoek van de ruimte, en werk zo verder door naar een mogelijke uitgang. Eens je de chape hebt gelegd, is het immers niet meer mogelijk om er op te stappen. Je moet dus zeker zijn dat je op het einde van je werk nog de ruimte kan verlaten, zonder je nieuwe chapelaag meteen om zeep te helpen.

Na het uitgieten kan je de chape mooi uitstrijken met twee latten. Voor kleinere stukjes kan je eventueel een truweel gebruiken. Let er op dat de chape mooi waterpas ligt.

Chape laten drogen

Eens gelegd en genivelleerd, moet de chape goed uitdrogen. Een goed gedroogde chape is heel belangrijk indien je verder wil gaan met het afwerken van de vloer. Met een chape die nog niet volledig gedroogd is, kan je niet aan de slag.

Hoe lang de droogtijd moet duren, hangt af van de vloerbedekking. Zo is de droogtijd voor een tegelvloer korter dan die voor een vloer uit laminaat of parket.

Grofweg kan je de droogtijd bepalen door 7 à 10 dagen per 1 cm in te calculeren. Je kan de droogtijd echter verkorten door de weersomstandigheden te optimaliseren. Zorg voor een goede ventilatie en de juiste temperatuur in de ruimte.

Zelf chape leggen of uitbesteden?

Beschouw je jezelf als een handige Harry? Dan kan je er misschien aan denken om de chape zelf te leggen. Maar is dat wel een goed idee?

Een chape leggen is echt specialistenwerk. Je moet met heel veel zaken rekening houden.

Wel, een chape leggen is echt specialistenwerk. Je moet met heel veel zaken rekening houden. Zo moet de verhouding tussen het zand en het cement juist zitten. Bovendien kies je best het juiste zand en een kwaliteitsvolle cement. De chape is immers een belangrijke laag in je vloeropbouw. Hier wil je niet besparen op kwaliteit.

Naast de juiste samenstelling is ook het leggen van de chape zelf een klus voor experten. De chape moet perfect egaal en waterpas liggen. Bovendien is de chape ook best waterdicht, om vochtproblemen in de toekomst te vermijden.

Uiteraard kan je als amateurklusser de nodige ervaring hebben om de chapewerken zelf uit te voeren. Maar bij de minste twijfel aan je eigen capaciteiten raden we aan om een professionele chapper in te schakelen.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor chapewerken

Van plan om chapewerken te laten uitvoeren, en benieuwd naar de totale kostprijs van de werken? Dan kunnen we alleen maar aanraden om offertes aan te vragen bij verschillende chappers in de buurt. Je hoeft echter niet zelf op zoek naar geschikte chappers. Dat doen wij voor jou!

Vul onderstaand formulier in, zodat we weten waar je naar op zoek bent. Op basis van jouw gegevens gaan we op zoek naar geschikte chappers voor jouw werken. Zij sturen je vervolgens elk een offerte op maat door. Vergelijk ze goed, en sluit steeds de beste deal.

Geen goede offerte ontvangen? Geen paniek, alle offertes zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!


chappers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten chape: het complete overzicht
Vind een chapper in uw buurt
Offertes voor chapewerken